vineri, 12 august 2011

Poc!

Noi am fost primii cu maşină în grupul nostru comutativ (inel pentru matematicianca noastră şefă, Dana), iar soţia mea - răsărită cum o ştiţi - a fost prima cu permis chiar dacă a început şcoala de şoferi la juma' de an după mine.

Mie mi-a plăcut mult să pic examenul scris (de două ori) şi să mă plimb cu poliţaii prin oraş (de trei ori), abia m-am lăsat convins să-mi ridic permisul că altfel îmi expira anul.
Oricum, tare le-a mai plăcut la poliţişti de mine!

***

Era în mijlocul iernii, frig de crăpau mâţele jucându-se pe pervazul ferestrelor, gheaţă pe trotiuare, zăpadă cu duiumul în parcare, însă nevastă-mea - curajoasă cum o ştiţi - abia aştepta să-l plimbăm pentru prima oară pe Chelu cu maşina.

Urcăm tacticoşi în maşină, porneşte ea maşina din cheie, muzică la maxim şi deodată - poc! - se opreşte motorul.
Mă uit la Chelu, el se uită la mine şi rânjim unul la altul ca nişte porci misogini ce suntem.

Femeie la volan...

***

Soţia mea - liniştită.
Dă din nou cheie, ambreiaj cu acceleraţie - poc! - iar s-a oprit nenorocita.

Nici măcar o cută de îngrijorare pe faţa ei.
Cheie, acceleraţie la maxim, roţi învârtindu-se în gol şi - surpriză - poc, motorul!

Încă o dată şi încă o dată...
Chelu nu mai rânjea de-acuma. Eu nici atât...

***

Punem gecile pe noi şi ne dăm jos din maşină.
N-are cum să fie de la maşină, e nouă-n mama ei! - o fi de la zăpada din parcare.

Şi dă-i, tată, la împins!
În vreo juma' de oră de transpirat am reuşit - cu chiu, cu vai - s-o mutăm vreo juma' de metru.

Deodată - minune! - maşina o luă din loc, liniştită şi ascultătoare, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.


***

Nevastă-mea, preventivă cum o ştiţi, n-a zis nimic pe moment.
Abia seara târziu am aflat că era trasă frâna de mână, cică nu porneşte nici merţanul în condiţiile astea.

Lui Chelu i-am zis eu peste vreo doi ani, el e mai supărăcios din fire.
De la chelie cred, că în rest e băiat bun.

E bun de împins vagoanele şi alta nu!

9 comentarii:

  1. In prima zi cand am primit carnetul mi-am luat copilul(unic pe atunci) si m-am dus la mama.Am ajuns cu bine si am parcat fara incidente chiar sub balconul apartamentului parintilor.
    La plecare mama a iesit la balcon sa ma admire...Cheie,ambreiaj,acceleratie,POC! Asta de 5 ori, timp in care fecior-miu se caca pe el de ras.Inainte sa intru in panica ii fac semn nervoasa mamei sa intre in casa convinsa ca m-a deochiat.
    Mama o sterge rapid,ma intorc catre Robert sa-i spun sa nu se mai hlinzeasca si... surpriza !Frana de mana era trasa constiincios si cu simt de raspundere.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mă șocase de la început faptul că în jumătate de oră ați împins juma' de metru.:)) Era prima opțiune. Oricum, soția ta a fost foarte tacticoasă și preventivă că v-a zis abia seara.

    RăspundețiȘtergere
  3. Se pare ca asta - cu frana de mana - e o regula generala! Si eu, care ma consideram speciala! :))

    RăspundețiȘtergere
  4. @Ela: Chelu ar fi zis "Femeie la volan". Eu nu mai sunt porc misogin...
    @Miss bee: hopa! Roiesc albinutele pe blogul de furaciuni. Ai grija, aici sunt doar "Fleurs du mal". Bucuros de cunostinta, sa multumim Iuliei si mai poftim.
    @Anda: sa nu ramai cu pareri de rau, pentru mine esti speciala :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Mamei ii era putin frica atunci cand conducea Simona, probabil din cauza vorbei "Femeie la volan" si ca era prima cu carnet, dar acum i-a trecut. Eu una am avut incredere in toti soferii din familie, chiar daca erau incepatori!

    RăspundețiȘtergere
  6. @Adina: eu nici in mine n-am incredere la volan. Aste e, pana nu-ti iei permisul nu iti dai seama :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Cred că aveam şi eu frâna trasă, când ai publicat tu articolul ăsta, altfel nu-mi explic lipsa de mişcare a degetelor la un mic comentariu :D (ca să-mi iau revanşa, îl fac mare... pe comentariul, "care este")

    Revenind la subiect, aşa ordonaţi, într-o horă mână-n mână eraţi voi pe-un inel? Zi şi tu că eraţi o sferă, să aibă şi pipota mea satisfacţia unui haos bine organizat :D

    Şi de mine le-au plăcut poliţiştilor, m-au scos de 3 ori în oraş până să-mi înmâneze diploma de participare în trafic! Cred că ultimului i-a fost milă de pătlăgica care tremura din toate rădăcinile de fiecare dată când avea inelul ăla în faţă (a se citi, volanul din stânga :D) Acum, după 11 ani sunt un "Gigi Duru'" şi "vitezomanul Gică, care şi-a luat maşină mică" la un loc, într-un ambalaj de muşcată sfioasă :))

    Să aveţi un "vichend" în forţă, fără frâne de mână ;)

    RăspundețiȘtergere
  8. Si eu tot constiincioasa nevoie mare. Aveam doar masina si ma pregateam intens si cu sufletul la gura pentru permis. Pe seara, dupa ce ma intorceam de la serviciu faceam de una singura un mic traseu in jurul locuintei, convinsa fiind ca pot invata mult mai bine logic si cu multa rabdare sa conduc decat de la instructor, care mi se parea mie ca nu le stie chiar pe toate. Cu graba urc in masina, cheie, alcceleratie...poc. Reiau cheie, acceleratie mai cu simt de raspundere...poc. De muuuuuuuuuuuuulte ori. Vorba ta , mai sa fie !, doar e noua ! sunt eu proasta ! Greu de acceptat pentru orgoliul meu ! Cu cine sa ma sfatuiesc ? Sun soferul de la serviciu, convinsa fiind ca el trebuie sa stie, doar este sofer,na ! Il sun de pe fix din casa, pe fixul de la casa lui. Si-i explic. Bietul om, deabia isi stapanea rasul. Zice : Ce lumini se aprind la bord cand porneste motorul? Zic : Stai sa vad...si fuguta iar cheie, acceleratie...poc. Ma intorc in casa, sigur ca am uitat ce lumini si cate si pe unde s-or fi aprins. Ma intreaba daca nu am vazut cumva un buton rosu cu semnul exclamarii pe el. Sigur ca da, era aprins si ala ! Mergi si lasa frana de mana jos si o sa porneasca. Doamne ce rusine imi era in momentul acela ! Acum sunt chiar bucuroasa citind aici ... stiti vorba aceea " ... cand vad altii la fel ca mine parca imi creste inima de bucurie!".

    RăspundețiȘtergere
  9. @Vali: :) nu esti singura, s-o zic si pe a mea! Ia nevasta-mea permisul intr-o iarna geroasa si cu nameti cat casa. Bem noi la cumatru acasa si, de bucurie ca aveam masina si sofer, am mai luat vreo cinci persoane spre casa. Se aseaza nevasta-mea la volan, baga in marsarier, ridica ambreiajul, poc! se opreste motorul! Mai incearca o data, rotile patinau in zapada, tot nimic. Ne-am dat trei oameni jos din masina si am impins vreo juma' de ora! Intr-un final, i-a venit mintea de pe urma femeii si a tras in jos frana de mana :)

    RăspundețiȘtergere